مرحله تثبیت در شجره طیبه صالحین
مراحل تربیت(2)
ثثبیت
ویژه دوره آموزشی
شجره طیبه صالحین
پایگاه 72 تن شهید حزب الله
حوزه 257 علی ابن موسی الرضا علیه السلام
ناحیه 18 حضرت مسلم ابن عقیل علیه السلام
سپاه محمد رسول الله تهران بزرگ
معاونت تربیت و آموزش سازمان بسیج مستضعفین
فهرست مطالب
مقدمه: 3
1. تعریف تثبیت. 4
2. منظور از تثبیت. 4
3. هدف تثبیت. 4
4. ضرورت و اهمیت تثبیت. 4
5. برنامههای مرحله تثبیت. 4
6. مهارتهای ویژه سرگروه در مرحله تثبیت. 13
7. عوامل مؤثر در مرحله تثبیت. 16
8. ویژگیهای متربیان در پایان مرحله تثبیت. 16
مقدمه:
پس از پایان مرحله جذب و دعوت از متربیان به منظور عضویت در حلقههای تربیتی، و با حضور متربیان در مسجد، بسیج و برنامههای آنها، مرحله تثبیت آغاز میگردد. سرگروه با برقراری ارتباط صمیمانه با متربیان در مرحله جذب و ایجاد انگیزه حضور در برنامههای تربیتی و آمادهسازی آنها، با ورود به این مرحله و انجام برنامههای مشخص شده در آن، زمینههای ارتباط مستمر اعضا با حلقه را فراهم مینماید.
با توجه به اینکه برنامههای مرحله تثبیت از حجم کمی و کیفی بیشتری برخوردار بوده و در سطح بالاتری ارائه میگردد، لذا باید دقت شود، شاخصهای تعیین شده متربیان در پایان دوره جذب، به طور کامل رعایت شده و تحقق یافته باشند تا متربی بتواند به خوبی و متناسب با انتظارات، مرحله تثبیت را پشت سر گذاشته و آمادگی ورود به مرحله رشد در وی ایجاد گردد.
در ادامه به شرح برنامههای حلقهها و روشهای عملی آنها در مرحله تثبیت اشاره خواهد شد.
اساتید محترم لازم است مدت کلاس آموزشی دوره تثبیت را با سرفصلهای ارائه شده تنظیم نموده و مطالب مهم و اساسی را تبیین و مطالعه مطالبی تیتروار که نیاز به توضیح ندارند را به فراگیران واگذار نمایند.
1- تعریف تثبیت:
الف) تعریف لغوی:
در لغت به معنای ثابت گردانی - پابرجا کردن آورده شده است.
ب) تعریف اصطلاحی
تثبیت دومین مرحله از مراحل تربیت است که در آن موضوعات حداقلی معرفتی، تربیتی و بصیرتی برای فرد ملکه شده و فرد به باور نسبی خواهد رسید. در این مرحله متربیان، علاوه بر حضوري منظم در برنامهها، پيوسته در نماز جماعت حضور خواهند داشت؛ متربیان را پس از گذراندن این مرحله میتوان به عنوان يك عضو ثابت براي پايگاه در قالب حلقههای تربیتی برشمرد.
2- منظور از تثبیت:
منظور از تثبیت، باور قلبی و استمرار تقید به آموزههای دینی و معرفتی است که فرد به طور نسبی در این مرحله به آن دست خواهد یافت.
3- هدف تثبیت:
تقویت و استمرار آموزههای دوره جذب، ملکه شدن باورها و اعتقادات اعضا و آمادهسازی افراد به منظور ورود به مرحله رشد
4- ضرورت و اهمیت تثبیت:
1. تحقق شاخصهای ورود به مرحله رشد
2. آغاز مراحل تربیت نیروی انسانی به منظور کادرسازی
3. تثبیت باورهای معرفتی و بصیرتی در افراد و ایجاد زمینههای رشد آنها
5- برنامههای مرحله تثبیت:
در مرحله تثبیت برنامههای مختلفی اجرا خواهد شد که در مجموع به چهار دسته کلی تقسیم میشوند که لازم است ترتیب ذکر شده در آنها رعایت گردد:
الف) نیازسنجی تربیتی
تعیین حدود و استعدادهای رشد تربیتی افراد به منظور برنامهریزی در جهت تربیت آنها ضروری بوده و با انجام استعداد سنجی، نقطه شروع تربیت فرد مشخص میگردد. همانطور که وقتی باغبان قصد دارد نهالی را پرورش دهد، لازم است ابتدا
شرایط و ویژگیهای خاص آن نهال را بداند و بر اساس آن پرورش نهال را آغاز کند، در امر تربیت نیز لازم است حدود و توان افراد سنجیده شده و بر اساس توان و استعداد فرد، رشد تربیتی وی توسط سرگروه صورت پذیرد.
در انجام نیازسنجی باید نیازهای واقعی فرد شناسایی شده و تنها به نظرسنجی اکتفا نشود. مثلا یک بیمار به غذایی علاقه دارد که برای وی ضرر دارد، اما پزشک دارویی برای وی تجویز میکند که به ذائقه فرد سازگاری ندارد. البته همیشه نتیجه نیازسنجی با نظرسنجی متفاوت نبوده و در مواردی نیز با هم مشترک خواهند بود.
توجه به نیازهای سنی و عمومی متربیان قبل از انجام نیازسنجی ضروری بوده و لازم است سرگروه به هر دو مسئله توجه داشته باشد. مثلا نیاز به بازی در کودکان، نیاز به مشورت گیری در نوجوانان، نیاز به ازدواج در جوانان، نیاز به احترام در میانسالان و ...
ویژگیهای سن نوجوانی (12 تا 18 سالگی)
· خیالپردازی و افسانهگرایی |
· خودخواهی |
· شوخطبعی و بذله گویی |
· همانندسازی و تقلید از الگوها |
· بزرگمنشی و کرامت |
· کنجکاوی و حساسیت |
· استقلالخواهی و تشخص طلبی |
· خشونتهای بیمورد |
· فقدان قاطعیت |
· تمایل به آزادی |
· تفوق و برتری جویی |
· رفاهطلبی و لذتجویی |
· شدت غریزه جنسی |
· خودنمایی و شهرت طلبی |
· تغییرات بدنی و جسمی |
· جستجوی هویت |
· دوستی و علاقه افراطی |
· تأثیرپذیری شدید |
· تعارض با هنجارها |
· درونگرایی و انزواطلبی |
· هراس از ارزیابی تواناییها |
|
نیازهای سن نوجوانی
· رشد استعدادها و کسب مهارتها
· نیاز به محبت، احترام و عدالت از سوی والدین و مربیان
· ورزش و بازیهای فکری به منظور ورزیدگی رشد استعدادها
· تفریحات سالم فردی و گروهی برای حفظ شادابی و کسب تجربه در زندگی
· سوادآموزی و تعلیم و تربیت
· فراگیری آداب اجتماعی
· کنترل غریزه جنسی
· نیاز به ارتباط و انس با خداوند و راز و نیاز با معبود یگانه
· رشد فکری و اعتماد به نفس و اتکای به خود و خداوند
ویژگیهای سن جوانی (18 تا 34 سالگی)
· استقلال عاطفی نسبت به بزرگسالان |
· روحیه انتقادی و عدم انتقادپذیری |
· زودرنجی |
· عاشقپیشگی |
· احساس نگرانی و اضطراب نسبت به آینده |
· احساس یأس در برابر ناکامیهای مقطعی |
· حفظ آراستگی وضع ظاهر |
· انطباق با بزرگسالان (تقلید) |
· شهرتطلبی و تمایل به محبوبیت |
· آزادگی، فتوت و جوانمردی |
· نشاط، شادابی و طراوت |
· وفاداری نسبت به عهد و پیمان |
نیازهای سن جوانی
· تغذیه پرکالری برای رشد بدنی
· ورزش و بازیهای فکری برای ورزیدگی و رشد استعدادها
· تفریحات سالم فردی، گروهی برای حفظ شادابی و کسب تجربه در زندگی
· پررورش حس تعاون، همیاری و مشارکت اجتماعی
· یادگیری فنون و صنایع و انتخاب حرفه مطابق ذوق و استعداد فردی
· آشنایی با احکام شرعی و حقوق و وظایف
· دوستیابی، رفاقت، عشقورزی و مؤانست
· نیاز به ارتباط و انس با خداوند و راز و نیاز با معبود یگانه
· اعتماد به نفس و اتکای به خود و خداوند
· ارضای شرعی و منطقی غریزه جنسی (ازدواج)
· پذیرش آگاهانه دین
· انجام مناسک عملی و مراعات آداب اسلامی
به منظور انجام نیازسنجی لازم است سرگروه با برقراری ارتباط صمیمانه با افراد، طرز تفکر، اعتقادات، رفتار و کردار اشخاص را ارزیابی نماید.
برخی از روشهای انجام نیازسنجی به شرح زیر میباشد:
· صحبت کردن با فرد: شیوه سخن گفتن و سخنان فرد، معرف شخصیت اوست. امام صادق(ع) میفرمایند: «الکلام اظهار ما فی قلب المرء من الصفا و الکدر و العلم و الجهل قال امیرالمومنین علی بن ابیطالب(ع): المرء مخبوء تحت لسانه؛ سخن، ظاهرکردن کدورت و صفا و علم و جهلی است که در باطن انسان است. امیرالمومنین علی بن ابیطالب(ع) میفرمایند: هر انسانی پشت زبانش پنهان است.» در آیه 30 سوره مبارکه محمد میفرمایند: «و لو نشاء لأریناکهم فلعرَفْتَهم بسیماهم و لَتعرفنَّهم فی لحنِ القول و الله یعلم اعمالکم؛ و اگر بخواهيم قطعا آنان را به تو مىنمايانيم در نتيجه ايشان را به سيماى [حقيقى]شان مىشناسى و از آهنگ سخن به [حال] آنان پى خواهى برد و خداست كه كارهاى شما را مىداند»
· آزمون و امتحان: «و لَنَبْلُوَنَّکُم حتی نَعْلَمَ الْمُجاهِدینَ مِنْکُم و الصَّابِرِینَ و نَبْلُوَا اَخبارَکُمْ؛ و البته شما را مىآزماييم تا مجاهدان و شكيبايان شما را باز شناسانيم و گزارشهاى [مربوط به] شما را رسيدگى كنيم» باید توجه داشت که آزمون و امتحان در اختیار خداوند بوده و هر کسی مجوز امتحان کردن افراد را ندارد، لذا لازم است با مشورت با مربی مربوطه از نتایج امتحانات الهی استفاده کرده و بر اساس آن ، ظرفیتهای افراد را سنجش نمود.
· سنجش میزان اطاعت از خدا و پیامبر(ص): اطاعتپذیری فرد نسبت به خداوند و تقید به مسائل شرعی ملاک ارزیابی فرد بوده و به واسطه آن میتوان نیازها و ظرفیتهای فرد را شناسایی نمود. اطاعتپذیری فرد در مسائل شرعی، حاکی از عمق اعتقاد به خدا و ائمه معصومین است.
· سنجش میزان رعایت شئونات اخلاقی
ب) سطح بندی
به منظور بهبود کیفیت تربیتی و آموزشی حلقهها لازم است پس از انجام نیازسنجی تربیتی، بر اساس نتایج حاصله، حلقهها با سطح بندی افراد شکل گیرند.
ملاکهای سطحبندی (تقسیمبندی) حلقهها به شرح زیر میباشد:
1- جنسیت:
تفکیک جنسیت اعضای حلقهها در سه بخش کلی باید رعایت گردد:
الف) تفکیک جنسیت اعضای حلقهها
ب) تفکیک مکان تشکیل حلقههای برادران و خواهران و تأمین محیط مناسب هر یک به نحوی که در هنگام ترددها و زمان تشکیل حلقه، در معرض دید یکدیگر نبوده و محل عبور و مرور مشترک نداشته باشند.
ج) رعایت جنسیت سرگروه و اعضای حلقه به صورتی که حلقه خواهران توسط سرگروه خواهر و حلقه برادران توسط سرگروه برادر هدایت گردد.
شهید مطهری (رحمةالله علیه) در این خصوص میفرمایند: «نه پردهنشينى و نه اختلاط، بلكه حريم» ایشان در ادامه میفرمایند: شركت زن در فعاليتهاى اجتماعى ملازم اين است كه در شرايطى كه فتنهانگيز است مثل ازدحامها اختلاط نباشد و حريم رعايت شود.
نکته: عدم رعایت تفکیک جنسیت موجب بروز آسیبها و مشکلاتی در برنامهها و اهداف حلقه خواهد شد.
2- سن
با توجه به نیازها و روحیات یکسان و نزدیک به هم و شرایط حاکم بر هر سن، سطح بندی حلقهها بر اساس سن اعضا، موجب تسریع در تحقق نتایج مطلوب و تقویت میزان تأثیرگذاری سرگروه بر اعضای حلقه میشود.
تحقق دوستی و روابط صمیمی اسلامی بین اعضای حلقه در پیشبرد برنامهها ضروری بوده و برقراری این روابط در سنهای یکسان آسانتر خواهد بود.
3- تحصیلات:
تناسب و توان علمی و تحصیلی افراد، در سطحبندی حلقه، ترجیح داشته و افراد دارای تحصیلات مشابه و نزدیک به هم، شرایط روحی و روانی مشابهی خواهند داشت و با توجه به نزدیک بودن سطح معلومات این افراد، میتوان نسبت به رشد تربیتی و عقلی آنها برنامهریزی بهتری داشته و زمینه پیشرفت سریعتر و بهتری را در حلقه محقق نمود.
4- قشر سازمانی
از آنجایی که هر یک از اقشار بسیج دارای اقتضائات و شرایط خاص خود میباشند، حتی المقدور لازم است در سطحبندی حلقهها تفکیک قشری لحاظ گردد.
5- فرهنگ ا جتماعی و منطقه محل سکونت
اختلاف در فرهنگها و آداب اجتماعی افراد، و نیز محل سکونت آنها گاها موجب کندی سیر تربیتی برنامههای حلقه خواهد داشت. فرهنگهای اجتماعی زمینههای ایجاد تفکرات و آداب و سنن خاص هستند.
بخش مهمی از برنامههای حلقهها در خارج از جلسات تحقق مییابد. محل سکونت یا محل کار یا تحصیل و ... بهترین مکان تحقق این برنامههاست. عدم حضور افراد در مناطق ذکر شده ، موجب میگردد، تا صمیمت مورد انتظار کمتر تحقق یافته و متربیان کمتر از احوال یکدیگر باخبر باشند.
ج) اجرای برنامهها متناسب با نیازسنجی
پس از انجام نیازسنجی و سطح بندی افراد، حلقههای تربیتی شکل خواهند گرفت. اجرای برنامههای حلقهها متناسب با نیاز متربیان موجب اقناع آنها در پذیرش مطالب، اثربخشی آنها و تقویت انگیزه در ادامه راه خواهد شد. برنامهریزی مرحله تثبیت باید بر اساس نیازسنجی انجام شده، صورت پذیرد.
برخی از برنامهها و نکات قابل توجه در دوره تثبیت در ادامه خواهد آمد. باید توجه داشت که انجام همه این برنامهها لازم نبوده و تنها به منظور راهنمایی و ارائه راهکار پیشنهادی در اینجا ذکر شدهاند و سرگروه میتواند متناسب با شرایط حلقه، این مطالب را بومی سازی کرده و عملی نماید.
جدول زیر میتواند ابزار خوبی برای سرگروه در انجام مشاوره فردی و ارزیابی مستمر متربیان، رصد و تلاش در جهت رفع مشکلات آنان باشد. باید توجه داشت که هر یک از متربیان در پایان دوره تثبیت، لازم است شرایط ذکر شده در ستون «خروجی مرحله تثبیت» را داشته باشند. سرگروه میتواند به منظور تحقق این اهداف، از روشهای ذکر شده یا سایر روشها، کمک بگیرد. استفاده از هر روش یا برنامهای باید با مشورت مربی و تأیید او انجام پذیرد. از طرفی ارتباط مستمر سرگروه با مربی باید حفظ شده تا در صورت نیاز بتواند از راهنماییهای مربی استفاده نماید. انتخاب روشها متناسب با شرایط و نیازهای افراد متفاوت بوده و لازم است سرگروه در صورت نیاز، برای هر یک از متربیان از روش متناسب با شرایط و مقتضیات فردی وی استفاده نماید.
بــرنامهها و روشهای تحقق خروجـیهـای مـرحلـه تثبیـت |
عرصه |
برنامه |
روش |
شاخصهای ارزیابی |
خروجی مرحله تثبیت |
معرفتی |
آموزش احکام |
· برگزاری کلاسهای احکام
· معرفی و مطالعه کتب و منابع احکام
· معرفی فیلم و نرم افزارهای رایانهای
· استفاده از بزرگان و علماء دینی
· برگزاری مسابقات و سرگرمیهای مرتبط
· انجام تحقیق و پژوهش متناسب با متربیان |
عدم ترک و بطلان فرائض واجب
|
شناخت و آگاهی از فرائض دینی (تا جایی که بتواند اعمال خود را به طور صحیح و کامل انجام دهد) |
تاریخ چهارده معصوم |
· معرفی کتب داستانی متناسب با متربیان
· برگزاری مسابقات تاریخی متناسب با موضوع
· مشاهده فیلمهای تاریخی از زندگی چهارده معصوم
· طرح داستانهای تاریخی در جلسات حلقهها
· اردوهای زیارتی و سیاحتی و مشاهده آثار تاریخی مرتبط |
اطلاع کافی از زندگانی چهارده معصوم در حد مطالب ارائه شده |
شناخت تاریخ زندگانی چهارده معصوم (بر اساس سرفصلها و محتوای ابلاغی) |
آموزش عقاید |
· اجرای مسابقات متنوع مرتبط با موضوع
· واگذاری موضوعات پژوهشی متناسب با متربیان
· طرح موضوعات مرتبط در جلسات حلقه و مشارکت اعضا در بحث
· معرفی کتب و منابع متناسب با شرایط و نیاز متربیان
· مباحثه اعضای حلقه، خارج از جلسه |
بینش صحیح دینی |
شناخت اصول و مبانی دین |
آموزش قرآن |
· آموزش روانخوانی و تجوید قرآن
· استفاده از تلاوتهای زیبای قاریان قرآن در جلسات
· طرح مفاهیم قرآنی در شروع جلسات حلقه و بحث پیرامون آن
· معرفی آیات اخلاقی قرآن و واگذاری تحقیقات پیرامون آنها
· مباحثه مباحث و آیات قرآنی در خارج از جلسات حلقه |
· صحت قرائت قرآن
· مطابقت تفکر و و نگرش فردی با آموزهها و مفاهیم قرآنی |
قرائت صحیح و روان همراه با رعایت قوائد تجویدی و آشنایی با مفاهیم اخلاقی قرآن |
عرصه |
برنامه |
روش |
شاخصهای ارزیابی |
خروجی مرحله تثبیت |
تربیتی |
شرکت در نماز جماعت |
· همزمانی[11] زمان برگزاری جلسه با نماز جماعت
· ذکر اهمیت نماز جماعت و آثار و فوائد آن
· پیگیری عدم حضور افراد در نماز جماعت به صورت خصوصی و رفع موانع و مشکلات موجود
· ارتباط خوب سرگروه، امام جماعت و هیئت امناء مسجد با متربیان و تشویق آنان[12]
· واگذاری مسئولیت در جهت برگزاری بهتر نماز جماعت و برنامههای حاشیه آن مثل (تکبیرگفتن، اذان و اقامه گفتن، ادعیه بعد از نماز، قرائت عمومی قرآن و ...) |
حضور مستمر در نماز جماعت |
ملکه شرکت مستمر در نماز جماعت |
بهبود رفتار فردی و تعلیم رعایت مسائل شرعی |
· فراگیری مسائل شرعی مربوطه از طریق آموزش و تحقیق
· رصد میزان تقید افراد به مسائل شرعی و رفع مشکلات موجود
· تأثیرپذیری افراد از سرگروه[14]
· تذکرات غیرمستقیم با استفاده از روابط دوستانه و صمیمی موجود
· ارتباط اعضا با دوستان مناسب و مقید به رعایت مسائل شرعی
· ایجاد جو عمومی مناسب در جهت تقید به مسائل شرعی
· تشویق لسانی اعضا در جهت تقید به مسائل شرعی به صورت مستقیم و غیرمستقیم[15] |
تقید به مسائل شرعی |
رعایت حدود الهی |
ایجاد انگیزه و بستر مناسب فعالیتهای علمی |
· تبیین آثار و فوائد فضیلت و دانایی در جامعه و زندگی فردی
· معرفی الگوهای عینی
· تشویق متربیان نسبت به دانش و فضیلت آنها در موقعیتهای مناسب
· مقایسه افراد دارای دانش و فضیلت با افراد بیسواد و فاقد فضیلت[16] |
پیشرفت علمی |
انجام فعالیتهای علمی شامل مطالعات و پژوهش، اختراعات و ... |
فطرتگرایی |
· تقویت ایمان به هدف
· تکریم شخصیت اعضاء توسط سرگروه
· مسئولیتسپاری درون گروهی
· انجام کارهای گروهی |
اعتماد به نفس در کارها |
احساس اعتماد به نفس و تحکیم اراده |
فطرتگرایی |
· تبیین آثار و نتایج مثبت احساس مسئولیت و آثار منفی عدم آن
· استفاده از آموزههای دینی مرتبط با موضوع
· مسئولیت سپاری درون گروهی در جهت تمرین موضوع
· واگذاری انجام برخی از برنامهها و فعالیتهای درونگروهی |
وظیفهشناسی در انجام مسئولیتها |
احساس مسئولیت و وظیفه شناسی |
فطرتگرایی |
· تبیین اهمیت صداقت
· ذکر عواقب عدم رعایت صداقت
· ارائه نمونههای عینی افراد صادق
· تمرین در صحنه عمل |
رفتار و گفتار صادقانه |
رعایت صداقت در گفتار و کردار |
رفتارسازی |
· تبیین و تشریح شرایط و آثار امانتداری
· انجام کارهای گروهی و تمرین امانتداری
· مسئولیت سپاری و تقویت احساس مسئولیت
· نمایش عملی آثار خیانت در امانت در موقعیتهای مناسب
· ارائه الگوهای عملی از زندگانی ائمه |
رعایت امانت در رفتار و کردار |
امانتداری |
عرصه |
برنامه |
روش |
شاخصهای ارزیابی |
خروجی مرحله تثبیت |
تربیتی |
رفتارسازی |
· تبیین شرایط و آثار رعایت حسن خلق در جلسات حلقه
· بهبود ارتباط سرگروه با اعضا و رعایت حسن خلق در روابط
· انجام کارهای گروهی و رعایت حسن خلق در روابط دوستانه
· توسعه روابط اجتماعی اعضا به منظور تمرین رعایت حسن خلق
· انجام فعالیتهای تحقیقاتی متناسب با متربیان
· معرفی الگوهای موفق اخلاقی به منظور الگوپذیری
· کنترل میزان رعایت موضوع از طریق خانوادهها و محلهای تحصیل یا اشتغال
· تغییر ادبیات رفتاری متربیان (شیوه سخنگفتن و کلمات) |
اخلاق حسنه |
رعایت حسن خلق در روابط اجتماعی و فردی |
رفتارسازی |
· تبیین ویژگیها و آثار رعایت موضوع
· توسعه روابط اجتماعی به منظور تمرین موضوع
· انجام فعالیتهای تحقیقاتی متناسب با متربیان
· رصد وضعیت افراد در خانواده و محل تحصیل و اشتغال
· تغییر ادبیات رفتاری متربیان (شیوه سخنگفتن و کلمات) |
· حیای در گفتار، کردار و روابط اجتماعی
· رعایت عفت و پاکدامنی |
تقید به رعایت حیا، عفت و پاکدامنی |
رفتارسازی |
· تبیین و تشریح آثار و فوائد صرفهجویی و قناعت
· ارائه الگوهای صحیح صرفهجویی و قناعت
· انجام فعالیتها و مطالعات پیرامون موضوع
· رفتار عملی سرگروه در رعایت موضوع
· استفاد از بروشورها و تصاویر و سایر ابزار تأثیرگذار
· انجام کارهای گروهی در جهت تمرین موضوع
· ارتباط با خانوادههای متربیان و رصد رفتارهای فردی آنان |
ایجاد تعادل بین دخل و خرج |
حفظ روحیه صرفهجویی و قناعت و میانهروی در هزینه زندگی |
کنترل مستمر وضعیت تحصیلی |
· تبیین آثار و نتایج توجه به امر تحصیل و آموزش
· تأکید بر پیشرفت تحصیلی در ادبیات رفتاری سرگروه در حلقه
· معرفی و دعوت از نخبگان تحصیلی و استفاده از روشهای عملی آنان
· رصد وضعیت تحصیلی متربیان از طریق محل تحصیل
· راهاندازی کلاسهای خصوصی و تقویتی (در صورت نیاز) با استفاد از توانمندیهای سرگروه و سایر اساتید توانمند
· تبیین و ترسیم آینده شغلی افراد تحصیلکرده موفق و مقایسه با افراد کمسواد یا بیسواد
· برگزاری جلسات، اردوها و همایشهای علمی و تخصصی |
پیشرفت مستمر و نسبی تحصیلی |
ثبات وضعیت تحصیلی مطلوب |
بصیرتی |
دانش سیاسی |
· استفاد از هادیان سیاسی
· معرفی مجلات، نشریات و منابع معتبر دریافت اخبار و اطلاعات
· تهیه منابع خبری و اطلاعاتی و قراردادن در محل در دسترس متربان (در محل برگزاری جلسات حلقه)
· انجام فعالیتهای تحقیقاتی و مطالعاتی متناسب با توان متربیان
· بهرهگیری از توانمندیهای مربیان و مسئولین شجره طیبه صالحین ردهها |
دیدگاههای تفکر سیاسی |
استحکام زیرساختهای فکری |
بینش سیاسی |
· تبیین مبانی و اصول ولایت مطلقه فقیه
· تشریح آثار تبعیت از ولایت مطلقه فقیه
· تبیین ویژگیهای منحصر به فرد مقام معظم رهبری
· تبیین شاخصها و ابعاد رفتاری مقام معظم رهبری
· شرکت در مجامع سیاسی پیرو ولایت فقیه
· استفاد از هادیان سیاسی
· پیگیری و توجه مستمر نسبت به سخنان مقام معظم رهبری
· فراگیری روشهای تحلیل و ارائه تحلیلهای جدید از مسائل از طریق افراد توانمند در حوزه مسائل اجتماعی و سیاسی |
دیدگاه صحیح نسبت به ولایت مطلقه فقیه
تسلط بر اصول و مبانی تحلیل سیاسی |
ولایتمداری |
عرصه |
برنامه |
روش |
شاخصهای ارزیابی |
خروجی مرحله تثبیت |
بصیرتی |
رفتار سیاسی |
· استفاده از تجربیات هادیان سیاسی
· مطالعه اخبار و اطلاعات معتبر
· پیگیری و توجه مستمر نسبت به سخنان مقام معظم رهبری
· رصد رفتار سیاسی افراد و رفع مشکلات و موانع موجود |
حضور فعال در صحنه (راهپیماییها، انتخابات و ...) |
عمل در چارچوب |
مهارتی |
تحقیق و پژوهش |
· برگزاری کلاسهای روش تحقیق از طریق اساتید توانمند حوزه تحقیق و پژوهش
· واگذاری پروژهههای تحقیقاتی متناسب با متربیان و نظارت توسط مربی با سایر اساتید توانمند
· مطالعه آثار پژوهشی و تحقیقات علمی متناسب
· برگزاری کلاسهای روش مطالعه و تندخوانی |
انجام فعالیتهای پژوهشی |
توانایی انجام تحقیق و پژوهش |
آموزش مهارتهای مدیریت و رهبری |
· تبیین اصول و روشهای مدیریت و رهبری توسط سرگروه یا مربی و سایر افراد توانمد
· انجام کارهای گروهی
· مسئولیتسپاری درون گروهی
· مطالعه و تحقیق پیرامون موضوع |
اجرای نمونههای موفق |
توان مدیریت و رهبری |
شرکت در دورههای آموزشی |
· شرکت در دورههای آموزش نظامی مقدماتی و تخصصی بسیج
· شرکت در برنامههای تیراندازی بسیج
· شرکت در همایشها و رزمایشهای نظامی بسیج |
اتمام دوره تکمیلی دفاعی، امنیتی |
توان نظامی و دفاعی |
بستر مناسب فعالیت |
· بهبود ارتباط سرگروه با اعضا
· انجام کارهای گروهی
· تکریم شخصیت اعضا توسط سرگروه
· مسئولیت سپاری درون گروهی
· ایجاد تنوع در برنامهها و فعالیتهای بسیج
· واگذاری اجرای برخی از برنامهها و فعالیتهای پایگاههای مقاومت به حلقههای تربیتی به طور کامل |
مشارکت در فعالیتهای حلقهها و برنامههای بسیج |
استمرار ارتباط متربیان با حلقههای تربیتی و برنامههای بسیج |
تبیین و تشریح قانونگرایی و قانون محوری |
· تبیین اهمیت موضوع و آثار و فوائد مترتب بر آن
· بیان فتاوای مراجع و حدود الهی مرتبط با موضوع
· تقویت احساس مسئولیت افراد
· توسعه روابط اجتماعی در جهت تمرین موضوع
· تحلیل مسائل موجود در جامعه و مطابقت آن با قانون
· ارائه الگوهای عملی تبعیت و عدم تبعیت و تبیین آثار عملی هر کدام |
قانونگرایی و قانون محوری |
پذیرش حاکمیت قانون و اجرای مقررات اجتماعی در روابط و مناسبات |
د) ارزیابی
در طول انجام برنامههای دوره تثبیت و طی مراحل مختلف آن، ارزیابی مستمر افراد ضروری خواهد بود. پس از گذر از هر برنامه یا مقطع زمانی مورد نظر، لازم است هر یک از اعضای گروه در دو زمینه زیر ارزیابی شوند:
1. ارزیابی میزان پیشرفت فرد نسبت به گذشته، متناسب با برنامهی انجام شده
2. ارزیابی میزان نزدیک شدن فرد به اهداف کلی خروجی مرحله تثبیت (ویژگیهای متربیان در پایان مرحله تثبیت)
به عنوان مثال: سرگروه قصد دارد با برگزاری یک جلسه عملی احترام متقابل نسبت به افراد، توجه به احترام دیگران را در متربیان تقویت کند؛ پس از پایان جلسه لازم است میزان رشد فرد در موضوع مذکور نسبت به قبل از برگزاری جلسه را ارزیابی نماید. این به معنای ارزیابی نسبت به قبل است اما لازم است پس از پایان این جلسه، میزان رشد فرد و نزدیک شدن به اهداف کلی خروجی مرحله تثبیت نیز ارزیابی شود.
هدف از ارزیابی فرد نسبت به اهداف خروجی دوره تثبیت، آگاهی از پیشرفت وی و نزدیک شدن به شرایط متربیان در پایان دوره تثبیت است که با تحقق آن، متربی به مرحله رشد وارد خواهد شد. لذا میتوان ارزیابی مذکور را پس از پایان چند برنامه ، انجام داده و میزان پیشرفت وی را به دست آورد.
6- مهارتهای ویژه سرگروه در مرحله تثبیت:
v روشهای جذاب سازی برنامههای حلقهها:
در مرحله جذب جهتدهی برنامهها به سمت جذب افراد به حلقه تعیین شده بود اما در مرحله تثبیت لازم است باورهای قلبی متربیان تثبیت شده و لذا توجه به برنامههای حلقهها و اقناع متربیان از طریق این برنامهها ضروری میباشد. جذاب سازی برنامههای حلقه، زمینهساز استمرار فعالیتهای متربیان و ارتباط آنها با مسجد و بسیج خواهد بود. و عدم توجه به این امر در دراز مدت موجب ریزش اعضا و بدبینی نسبت به حلقههای تربیتی و بسیج خواهد شد.
در جذاب سازی برنامههای حلقهها توجه به نکات زیر راهگشا خواهد بود.
· محتوای حلقهها متناسب با نیاز افراد مطرح گردد.
بدین منظور لازم است سرگروه، پس از نیازسنجی، محتوای مورد نظر را از منابع در اختیار تأمین کرده و در جلسات حلقهها از آنها استفاده نماید.
· جذاب کردن جلسات حلقه:
لازم است جذابسازی جلسات همهجانبه بوده و موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:
الف) مکان: برگزاری جلسات حلقه در مکانهای مناسب، تمیز، آرام و ... موجب تقویت رغبت افراد به حضور در جلسه خواهد شد. لذا لازم است بهترین مکان مسجد جهت تشکیل حلقههای تربیتی انتخاب گردد.
ب) زمان جلسات: لازم است زمان جلسات متناسب با شرایط تحصیلی و شغلی متربیان تنظیم گردد. همچنین لازم است زمان تعیین شده، متناسب با لحظات آرامش روحی و روانی افراد بوده و حتی المقدور جلسات در زمانهای زنده برگزار گردد.
ج) مدت جلسه: مدت جلسه متناسب با روحیات و شرایط متربیان بین 1 ساعت تا 1 ساعت و نیم دقیقه تعیین گردد. کاهش این زمان، موجب کاهش میزان بهرهوری و افزایش آن نیز موجب ایجاد خستگی و غیبت اعضا در جلسات خواهد شد.
د) تعداد جلسات: در آغاز مرحله تثبیت، تشکیل دو جلسه در هفته مطلوب بوده اما با پیشرفت برنامهها متناسب با شرایط افراد، تعداد جلسات افزایش خواهد یافت.
· برگزاری برنامههای تفریحی، ورزشی:
برگزاری برنامههای تفریحی و ورزشی با توجه به شرایط و نیازهای اعضای حلقه، علاوه بر سلامت جسم و روح افراد و ایجاد شادابی و جذابیت در برنامههای حلقه، موجب بروز استعدادها و شناسایی ظرفیتها و نیازهای افراد خواهد شد. سرگروه میتواند در این برنامهها با سنجش اعضا، در جهت رفع نیازهای آنها برنامهریزی نماید.
· مسابقات:
برگزاری مسابقات با موضوعات مختلف قرآنی، علمی، درسی، ورزشی، کتابخوانی و ... به عنوان یکی از برنامههای جذاب مرحله تثبیت پیشنهاد میگردد.
برگزاری آزمونهای علمی، درسی با اهداء جوایز نفیس، برگزاری مسابقات مختلف قرآنی، ورزشی و ... علاوه بر کشف استعداد افراد و ایجاد فضای رقابت صمیمانه بین اعضاء، موجب شناسایی سلایق و استعدادهای مختلف آنها میشود.
· آموزش نظامی:
این برنامه مخصوصا برای سنین جوانان و نوجوانان بسیار جذاب است و با استفاده از ظرفیتهای آن میتوان علاوه بر آموزش افراد، زمینههای ارتباط اعضا با بسیج را فراهم نمود.
v روشهای ارتباط سرگروه با متربیان:
سرگروه به منظور ایجاد ارتباط با متربیان میتواند از روشهای زیر استفاده نماید.
1. ارتباط در جلسات حلقه:
سرگروه میتواند با استفاده از شیوه بیان و شرکت دادن متربیان در بحثها و موضوعات جلسه، و تأیید نظرات و تشویق آنان ارتباط دوستانه خود را با متربیان گسترش داده و مستحکم نماید.
2. مشاوره فردی:
سرگروه میتواند با انجام مشاوره فردی با یک یا چند نفر از اعضا و طرح مباحث و موضوعات مورد علاقه آنها، خارج از جلسات حلقه و تشویق و ترغیب آنها نسبت به تقویت استعداد و انگیزه، زمینههای صمیمیت بیشتر را فراهم نماید.
تأکید بر نقاط قوت و توانمندیهای افراد در این روش تأثیرگذار خواهد بود. لازم است مسئول گروه به نقاط ضعف افراد توجه داشته باشد، اما در مشاوره به آنها اشاره نکرده و یا به صراحت بیان ننماید.
3. فرصتهای موجود در اردوها و سایر فعالیتهای جنبی حلقه:
در برگزاری اردوها، اجرای مراسمات، انجام فعالیتهای خارج از حلقه، فرصتهایی برای ارتباط صمیمی بین سرگروه و متربی ایجاد میگردد که لازم است سرگروه به نحو احسن از این فرصتها استفاده نماید.
4. پیگیری مشکلات افراد به صورت اختصاصی:
لازم است سرگروه به صورت منظم و اقتضایی، وضعیت متربیان را رصد کرده و در صورت مشاهده هر گونه مشکل یا مانعی، با ارائه راهنماییهای مستقیم و غیرمستقیم، آنان را در جهت رفع مشکلات موجود یاری نماید. اهمیت دادن سرگروه به مسائل فردی اعضا بدون افراد و تفریط، میتواند زمینههای ایجاد ارتباط صمیمی اعضا با سرگروه را فراهم نماید.
5. برگزاری جلسات حلقهها در منازل:
جلسات حلقه میتواند در منزل یکی از متربیان یا سرگروه برگزار شده و همه اعضا در آن شرکت نمایند. این کار از طرفی موجب تقویت انگیزه متربیان در ارتباط با حلقه شده و از طرفی خانوادهها را در جریان برنامهها و فعالیتهای حلقه قرار داده و موجب پشتیبانی بیشتر و تشویق فرزندان خود به شرکت در حلقهها خواهد شد.
باید توجه داشت که این روش در همه شرایط نمیتواند اجرا شود و یا مفید واقع گردد. سرگروه باید با مشورت مربی در صورت وجود شرایط لازم، به چنین برنامهای اقدام نماید.
6. حضور در فعالیتهای بسیج و مسجد
حضور در سایر فعالیتهای بسیج و مسجد میتواند زمینههای بهبود ارتباطات را از طریق انجام فعالیتهای مشترک و اجرای برخی از برنامهها به صورت گروهی، ایجاد نماید.
v روش های ارتباط سرگروه با خانوادهها:
الف) از طریق مکاتبات:
گزارشات مکتوب، اطلاعرسانی از برنامهها و نامههای خصوصی که میتوان به خانوادهها ارائه کرد تا والدین از وضعیت پایگاه و مسجد و همچنین فرزند خود به صورت مکاتبهای آشنا شوند.
ب) صحبت حضوری:
حضور سرگروه در منزل یا محل کار والدین یا اعضای خانواده و برقراری ارتباط چهره به چهره با آنها. (با هماهنگی و صلاحدید مربی)
این نوع ارتباط یکی از مؤثرترین انواع ارتباط است. چرا که خانواده با دیدن سرگروه، اولاً نسبت به برنامهها و گزارشات اطلاعات زنده پیدا میکند؛ ثانیاً ایجاد اطمینان از دوستان و اطرافیان فرزندشان با دیدن فردی با خصوصیات سرگروه؛ ثالثاً: اصل دیدار، موجب ایجاد ارتباط و صمیمت با خانوادهها شده و در برخی از موارد نیز موجب جذب خانوادهها به بسیج خواهد شد.
ج) دعوت خانوادهها به پایگاه:
در صورتی که زمینههای دعوت خانوادهها به پایگاه مهیا باشد، سرگروه با هماهنگیهای لازم با مسئولین مربوطه میتواند اقدام به دعوت خانوادهها به منظور حضور در پایگاه نموده و با تشکیل جلسات عمومی و خصوصی ارتباطات لازم را با والدین متربیان برقرار نماید.
7- عوامل مؤثر در مرحله تثبیت:
در مرحله تثبیت توجه به برخی از نکات، اساسی و مهم بوده و لازم است به منظور تحقق خروجیهای مورد انتظار، سرگروه به آنها توجه ویژه داشته باشد. برخی از عوامل مؤثر در مرحله تثبیت عبارتند از:
1. ویژگیهای فردی و اخلاقی و معنوی سرگروه (سیر رشد تربیتی سرگروه)
2. کیفیت برگزاری برنامهها و روشهای اجرایی آنها در طول دوران تثبیت
3. دوستان و اطرافیان متربیان
4. بهرهبرداری لازم از موقعیتهای معنوی در دوران تثبیت مثل: ایام اعتکاف، زیارت بارگاههای معصومین، ایام حج یا عمره، دیدار با بزرگان اخلاق و ...
5. همراهی خانوادهها و مراکز تحصیلی و شغلی متربیان
6. ارتباط صمیمی سرگروه با متربیان
7. ارتباط مستمر و مداوم سرگروه با مربی
8- ویژگیهای متربیان در پایان مرحله تثبیت:
در پایان مرحله تثبیت انتظار میرود هر یک از متربیان به رشد نسبی در محورهای زیر رسیده باشند. انتظارات زیر از شروع مرحله تثبیت به صورت نسبی و با شیب ملایم نسبت به نقطه مورد نظر تحقق خواهند یافت.
الف) معرفتی
· شناخت و آگاهی از فرائض دینی (تا جایی که بتواند اعمال خود را به طور صحیح و کامل انجام دهد)
· شناخت تاریخ زندگانی چهارده معصوم (بر اساس سرفصلها و محتوای ابلاغی)
· شناخت اصول و مبانی دین
· قرائت صحیح و روان همراه با رعایت قوائد تجویدی و آشنایی با مفاهیم اخلاقی قرآن
ب) تربیتی
· ملکه شرکت مستمر در نماز جماعت
· رعایت حدود الهی
· انجام فعالیتهای علمی شامل مطالعات و پژوهش، اختراعات و ...
· احساس اعتماد به نفس و تحکیم اراده
· احساس مسئولیت و وظیفه شناسی
· رعایت صداقت در گفتار و کردار
· امانتداری
· رعایت حسن خلق در روابط اجتماعی و فردی
· تقید به رعایت حیا، عفت و پاکدامنی
· حفظ روحیه صرفهجویی و قناعت و میانهروی در هزینه زندگی
· ثبات وضعیت تحصیلی مطلوب
ج) بصیرتی
· استحکام زیرساختهای فکری
· ولایتمداری
· عمل در چارچوب
ج) مهارتی
· توانایی انجام تحقیق و پژوهش
· توان مدیریت و رهبری
· توان نظامی و دفاعی
· استمرار ارتباط متربیان با حلقههای تربیتی و برنامههای بسیج
· پذیرش حاکمیت قانون و اجرای مقررات اجتماعی در روابط و مناسبات
والسلام
|